Us portem una cuidada sel·lecció de llibres per a regalar aquest Sant Jordi 2025 ja sigui a les vostres parelles, amics o família.
I és que, Sant Jordi és, sens dubte, la celebració més entranyable i carismàtica de Catalunya. Però no només ho celebrem nosaltres, i és que la bellesa i la màgia que se’n desprenen ha traspassat fronteres.
La tradició de regalar llibres en aquesta data coincideix amb l’efemèride de la declaració del Dia Mundial del Llibre declarat per la UNESCO al 1995, si bé és veritat que la nostra tradició es més antiga. Concretament, neix a proposta del Gremi de Llibres al 1929 per promocionar la venta de llibres, a instàncies del escriptor valencià Vicent Clavel.
Pel que fa a la costum de regalar roses, en coneixem dues versions diferents sobre els seus orígens. D’una banda, és fruit de la Llegenda de Sant Jordi, història de prínceps, dracs i princeses, on les roses simbolitzen la sang del drac abatut pel cavaller que salva a la princesa. Tanmateix, els historiadors fixen la tradició en l’antiga Fira de les roses organitzada el dia de Sant Jordi al Palau de la Generalitat, allà pel segle XV.
Més enllà d’origen i tradició, avui per avui la festivitat simbolitza la diada de l’amor i la festa de la cultura.
El retrobament entre els escriptors i el seu públic és també una de les fites més destacables de la jornada. Les llibreries s’afanyen per comptar amb la col·laboració dels autors per firmar els exemplars que es venen.
Us deixem una llista de llibres per a Sant Jordi 2025 que pensem que us poden agradar.
12 llibres per a regalar aquest Sant Jordi 2025: les nostres recomanacions
1. Aquest tros de vida – Estel Solé Casadellà
Aquest tros de vida és la segona novel·la d’Estel Solé, autora i obra que han estat reconegudes amb el Premi Ramon Llull 2025.
La novel·la ens presenta la Lena, una científica ambiciosa que lluita per conciliar la seva carrera professional amb la criança dels seus fills. Quan sembla haver assolit els seus objectius, dos esdeveniments inesperats la fan retrocedir fins al punt de partida. En plena crisi personal, i desafiant el seu matrimoni, l’opinió dels altres i fins i tot a ella mateixa, decideix emprendre un viatge inesperat amb l’Abel que la porta a Occitània, a casa de la Margue i en Benoît. La convivència amb aquests tres desconeguts farà que la Lena es plantegi dilemes inesperats sobre la vida, la mort i l’amor.
L’obra aborda temes com la fragilitat i la resiliència humanes, així com les dificultats de conciliar la vida laboral i personal, especialment en el context de la precarietat en els sectors cultural i científic.
Estel Solé es escriptora, actriu, productora i directora cultural. La seva obra de teatre Animals de companyia va ser un èxit.
Actualment, és codirectora del cicle Perifèria Cultural, escriu setmanalment articles d’opinió a VilaWeb i col·labora en programes de Catalunya Ràdio i TV3.
2. Misteri a Deià – Xavier Moret
Especialista en literatura de viatges, aquest cop l’autor ens ofereix un binomi molt atractiu. Una novel·la policíaca ambientada en una Mallorca descrita amb la passió dels seus relats de viatges.
El plaer, doncs, és doble ja que a la trama detectivesca que durà a terme el protagonista Max Riera, assenyalat com “detectiu alternatiu”, vell conegut d’altres novel·les de Moret (com Zanzíbar pot esperar i L’home que adorava la Janis Joplin), se li afegeix la curada ambientació en els impressionants paratges de l’illa.
3. Diagonal Manhattan – Xavier Bosch
La nova novel·la de Xavier Bosch, ens submergeix en el fascinant i competitiu món de la publicitat dels anys vuitanta, amb una història que es mou entre Barcelona i Nova York.
La protagonista, Edda Leveroni, rep un regal inesperat el dia que fa vint-i-un anys: una estada d’un any a l’agència de publicitat de Bianca B. Miller, a Manhattan en una agència on només treballen dones. l’Edda s’endinsa en un univers ple de creativitat i anuncis que venen una vida idealitzada.
Paral·lelament, a Barcelona, el seu pare, ha convertit una petita agència en un referent publicitari de la ciutat. És admirat i envejat per les seves brillants campanyes i viu immers en un món frenètic d’eslògans i intrigues. Però enmig de tot aquest èxit, mai s’ha aturat a preguntar-se si realment és feliç.
Diagonal Manhattan no només ens revela la cara més crua i sofisticada del màrqueting, sinó que també ens parla de segones oportunitats, de la recerca de la pròpia llibertat i de fins on estem disposats a arribar per trobar el nostre lloc al món.
Retrobem amb aquesta novel·la a l’ autor que ens va conquistar amb Nosaltres dos, una commovedora història d’una saga familiar centrada en el mon de l’hostaleria.
4. Ocell d’aire i de foc – Pilar Rahola
És un relat ambientat en un fosc període de l’Historia de España i de Catalunya, en particular. Els anys 50 del segle passat en els que el feixisme s’ha consolidat, mentres el terror i la violència governen el país amb ma de ferro. Però també son uns anys on encara hi ha idealistes amagats a les muntanyes que lluiten per enderrocar l’imperi de la força.
És en aquestes dates quan la Nina, una jove de 19 anys, fa una descoberta que li canviarà la vida: les cartes de la seva àvia, que va fugir del país als anys 40, que la portaran a replantejar-se la seva sexualitat i la motivaran a formar part de la lluita clandestina.
Ja coneixíem a Rahola per la seva participació com analista política en diferents espais de radio i televisió. Però també en la seva faceta d’escriptora ha rebut diversos reconeixements, com el Premi Ramón Llull al 2017 amb Rosa de cendra.
5. Crims: Llum a la foscor – Carles Porta
Desprès de l’èxit de la sèrie de TV3 Crims, dels molts seguidors dels podcasts sobre crims reals i de la bona acollida del seu llibre La farmacèutica, ja podem dir sense por d’equivocar-nos que Carles Porta es tot un mestre del gènere true crime.
Aquest cop ha escollit deu crims reals, ja sigui per la complexitat de l’investigació, pel ressò que han tingut, o pels trets sorprenents; cadascun d’ells en indrets diferents, però amb unes notes comuns. En paraules del propi autor, tots gaudeixen d’un mateix mètode d’afrontar el relat: “la regla de les tres erres: Rigor, Respecte i Ritme narratiu”.
Conta amb els elements característics de la novel·la negra però a més hi afegeix un plus d’interès en tractar-se de casos reals que formen part de la nostre crònica social.
I pels que es quedin amb ganes de més, sempre podran recórrer a les narracions de l’autor a Catalunya Ràdio.
6. Quan s’esborren les paraules – Rafel Nadal
Amb aquesta novel·la, Nadal tanca la saga familiar que inicià amb l’obra Quan en dèiem xampany i que segueix amb l’obra guanyadora del Premi Josep Pla l’any 2012 Quan érem feliços. És un retrat intimista inspirat en la seva pròpia família, que combina records, esdeveniments reals i ficció. Es un relat emotiu, on la nostàlgia i la reflexió acompanyen una història captivadora pel seu realisme. El mateix autor ens explica com es planteja l’obra en aquesta entrevista i, segons la nostra opinió, és un molt bon llibre per a regalar aquest Sant Jordi 2025.
7. Cor fort – Sílvia Soler
És la historia d’una dona que decideix ser mare soltera. I no solsamènt crearà una família sinó que també es convertirà en un referent pels seus i pels que l’envolten.
L’autora ha estat guardonada amb Petons de diumenge, amb el premi Prudenci Bertrana l’any 2008 i l’ány 2013 amb el Premi Ramón Llull per la novel L’estiu que comença .
El tema central de la novel·la son les relacions familiars. Està ambientada al poble imaginari de Sorrals, que ja coneixem de L’estiu que comença i té com a protagonistes la mare de l’autora i les seves amigues. Així ho explica ella mateixa a l’entrevista que li feien amb motiu de la publicació del llibre.
8. Benvolguda – Empar Moliner
És la novel·la guanyadora del Premi Ramón Llull 2022. Amb clau d’humor i amb l’estil fresc i proper que caracteritza a l’Empar, ja sigui escrivint o parlant a les tertúlies, aquest cop fa front a un tema molt seriós: el climateri. És a dir, aquella etapa en la vida d’una dona en que els canvis corporals provoquen un terratrèmol emocional difícil d’afrontar.
De sobte, en un viatge en cotxe amb el marit i una companya de feina d’aquest, ella té el pressentiment que ell s’enamorarà de la noia. I amb una clarividència proverbial, analitza els seus sentiments i intenta preparar-se pel que sap sense cap mena de dubte, que succeirà.
En una entrevista molt sincera, l’autora explica més detalls sobre el seu llibre, aprofundint en el tema de fons i en el personatge de la Remei.
9. La germandat de l’àngel caigut – Jaume Clotet Planes
És una novel·la d’aventures que combina història i intriga. L’obra ha estat guardonada amb el Premi Josep Pla de prosa en català l’any 2024.
La trama comença l’any 1291, a Acre, Terra Santa, quan un grup de cavallers templers fuig del Regne de Jerusalem en declivi, portant amb ells el secret més ben guardat de la cristiandat. És essencial que aquest secret no caigui en mans dels infidels i sigui custodiat en el lloc més segur del món. Més de set segles després, l’enigma corre el perill de ser revelat, i un monjo de Montserrat es converteix en protagonista involuntari d’una aventura extraordinària que amenaça la basílica més sagrada dels catalans.
Jaume Clotet, a més d’escriptor, és historiador i periodista. Profesionalment, ha estat cap de la secció de política del diari Avui i ha col·laborat en diversos mitjans de comunicació, com TV3, RAC1 i El Punt Avui.
10. Somiàvem una illa – Roc Casagran
Somiàvem una illa és una novel·la íntima i commovedora de Roc Casagran, un autor conegut per la seva capacitat de combinar poesia i narrativa amb una mirada profunda i reflexiva sobre les emocions humanes.
En aquesta història, seguim la Carla, una dona que, després de patir dos grans sotracs en la seva vida, necessita recompondre’s, entendre’s i sanar. Per fer-ho, emprèn un doble viatge: cap al seu interior, per reconnectar amb ella mateixa, i cap a diverses illes, cadascuna amb una càrrega simbòlica que li ofereix una nova perspectiva sobre la vida. Aquest camí, tant físic com emocional, es converteix en una metàfora del procés de reconstrucció personal.
Mentrestant, la Carla afronta el repte de criar dos fills petits i d’estimar i conviure amb les persones que donen sentit a la seva vida: l’Òscar, la seva parella; la Nora, la seva millor amiga, i el senyor Feliu, una figura paternal imprescindible per a ella. Enmig de la incertesa i el dolor, la protagonista escriu un text confessional, un crit d’auxili per tornar a estimar-se i entendre el seu lloc al món.
Amb aquesta novel·la Casagran va guanyar el Premi San Jordi l’any 2024, el qual fa aquesta novel·la una molt bona opció per a regalar aquest Sant Jordi.
11. Fora de joc a Montserrat – Màrius Serra
Només la sinopsis ja ens desperta unes ganes incontrolables de llegir-lo, i és que no cal afegir res més per saber que gaudirem d’unes hores de bona prosa i entreteniment assegurat.
Guanyador del Premi Ramón Llull l’any 2006 amb l’obra Farsa i el Premi Sant Jordi 2013 amb Dies de frontera, ens permet retrobar-nos amb un vell conegut. Aquest és l’expert en jocs Oriol Coma que ja coneixíem de la seva novel·la Jugar-s’hi la vida.
Tot s’ajunta en aquesta nova entrega per augurar un gran èxit. Ha triat un lloc icònic on situar l’acció, ens facilita el retrobament amb personatges coneguts, segueix utilitzant els recursos que han captivat als lectors com són l’ús de la ironia i un curós llenguatge planer que captiva al lector.
12. Els xiprers – Jair Dominguez
En aquesta novel·la, Domínguez ens transporta a una urbanització idíl·lica de l’Empordà, on un grup de famílies joves, fills de la generació boomer, crien els seus fills d’una manera sense precedents: els infants tenen tot el que desitgen, sense pressions ni autoritat que els condicionin. La història se centra en la figura d’en Bru, un nen extraordinàriament intel·ligent i sensible, capaç de preveure esdeveniments futurs. La seva vida i la de la comunitat canvien radicalment quan en Bru prediu la mort d’un company de classe, posant en qüestió la suposada perfecció d’aquest entorn.
Amb una escriptura vibrant i sarcàstica, Els xiprers explora les complexitats les dinàmiques familiars i socials d’una comunitat aparentment perfecta però plena de tensions i secrets.
L’autor també es conegut per la seva carrera professional en el món de la comunicació Ha treballat com a guionista i col·laborador en programes de ràdio i televisió com Buenafuente, Polònia, Crackòvia, Minoria absoluta, La segona hora i Està passant, entre d’altres.
Què t’han semblat les nostres recomanacions de llibres per a Sant Jordi 2025? Creus que en falta algun? Digue’ns-ho als comentaris. I si estàs buscant una opció en castellà, fes-li una ullada a la nostra altra selecció per a Sant Jordi.